AMPELOGRAFIE - enologie V.O.C = A.O.C =Q.G.U.
sběr vína cukr v hroznu 15% 19% 21% 24% 27% 32%    
přívlastky   jakostní kabinet pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb    
  možnosti lidí   barique - rezerva sur lie   botritis cinerea   slámové ledové
Posuzování
čistota   jiskřivě čiré čiré závojovité opalizující mírně zakalené zakalené velmi zakalené  
barevnost bílá vína bezbarvé bledé žluté jasně zelené žlutozelené zlatozelené nahnědlé ryšavé
  červená vína bleděčervené cihlová granátová rubínová purpurová višňová inkoustově tmavá  
hustota   řídké normální husté olejovité slizovité      
                   
CO2   pěnivé perlivé svěží klidné malátné      
                   
Čich   bez vůně s jemnou vůní s plnou vůní          
  charakter vůně odrůdová ovocitá       znalec pozná trať a polohu    
  sekundární vůně kvasný buket ležácký buket stařinka          
  vývoj vůně uzavřené vyvinuté mladé svěží vyrovnané ušlechtilé    
                   
Chuť   mladé zralé staré mdlé zvětralé      
  plnost chuti malý obsah velký obsah prázdné lehké jemné svěží těžké  
    extraktu extraktu            
                   
  obsah cukru úplně překvašené s malým zbytkem s harmonickou nasládlá vtíravě sladká      
    suché cukru sladkostí          
                   
  kyselost mdlá měkká jemná pikantní tvrdá kyselá s výraznými  
                kyselinami  
  třísloviny trpká drsná s výraznou příjemně trpká lahodná      
        trpkostí          
alkohol   8-10% 10-12% 12-14% nad 14%        
    slabá středně silná silná velmi silná-těžká        
matolinová známková zcelování odrůd - do 15% + stabilizátory + do 10% vody    
  stolní 20 kg vylisovaných matolin + 80 l vody + 12-15 kg cukru druhák Vinotéka
    po druháku - 10 kg matolin + 90 l vody + 18-20 kg cukru   třeťák U Draka