|
|
|
|
AMPELOGRAFIE -
enologie |
|
|
V.O.C = A.O.C
=Q.G.U. |
sběr vína |
cukr v hroznu |
15% |
19% |
21% |
24% |
27% |
32% |
|
|
přívlastky |
|
jakostní |
kabinet |
pozdní sběr |
výběr z hroznů |
výběr z bobulí |
výběr z cibéb |
|
|
|
možnosti lidí |
|
barique -
rezerva |
sur lie |
|
botritis cinerea |
|
slámové |
ledové |
Posuzování |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
čistota |
|
jiskřivě čiré |
čiré |
závojovité |
opalizující |
mírně zakalené |
zakalené |
velmi zakalené |
|
barevnost |
bílá vína |
bezbarvé |
bledé |
žluté |
jasně zelené |
žlutozelené |
zlatozelené |
nahnědlé |
ryšavé |
|
červená vína |
bleděčervené |
cihlová |
granátová |
rubínová |
purpurová |
višňová |
inkoustově tmavá |
|
hustota |
|
řídké |
normální |
husté |
olejovité |
slizovité |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CO2 |
|
pěnivé |
perlivé |
svěží |
klidné |
malátné |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čich |
|
bez vůně |
s jemnou vůní |
s plnou vůní |
|
|
|
|
|
|
charakter vůně |
odrůdová |
ovocitá |
|
|
|
znalec pozná
trať a polohu |
|
|
|
sekundární vůně |
kvasný buket |
ležácký buket |
stařinka |
|
|
|
|
|
|
vývoj vůně |
uzavřené |
vyvinuté |
mladé |
svěží |
vyrovnané |
ušlechtilé |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chuť |
|
mladé |
zralé |
staré |
mdlé |
zvětralé |
|
|
|
|
plnost chuti |
malý obsah |
velký obsah |
prázdné |
lehké |
jemné |
svěží |
těžké |
|
|
|
extraktu |
extraktu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
obsah cukru |
úplně překvašené |
s malým zbytkem |
s harmonickou |
nasládlá |
vtíravě sladká |
|
|
|
|
|
suché |
cukru |
sladkostí |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kyselost |
mdlá |
měkká |
jemná |
pikantní |
tvrdá |
kyselá |
s výraznými |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kyselinami |
|
|
třísloviny |
trpká |
drsná |
s výraznou |
příjemně trpká |
lahodná |
|
|
|
|
|
|
|
trpkostí |
|
|
|
|
|
alkohol |
|
8-10% |
10-12% |
12-14% |
nad 14% |
|
|
|
|
|
|
slabá |
středně silná |
silná |
velmi
silná-těžká |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matolinová |
známková |
zcelování odrůd - do 15% + stabilizátory + do
10% vody |
|
|
|
|
|
|
stolní |
20 kg vylisovaných matolin + 80 l vody + 12-15
kg cukru |
|
druhák |
|
Vinotéka |
|
|
|
po druháku - 10 kg matolin + 90 l vody + 18-20
kg cukru |
|
třeťák |
|
U Draka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|